Miti in resnice o cepljenju proti gripi

> Domov > Gripa > Miti in resnice o cepljenju proti gripi

Miti in resnice o cepljenju proti gripi

»Zaradi cepiva lahko zboliš za gripo.«
Cepivo je narejeno iz neaktiviranega (mrtvega) virusa, zato ne more povzročiti gripe. Ljudje, ki zbolijo zelo kmalu po cepljenju proti gripi, bi zboleli tudi brez cepljenja, saj so se z virusom gripe okužili že pred cepljenjem ali v času, ko zaščita še ni začela polno delovati, tj. v tednu ali dveh po cepljenju. Cepljenje zdravih odraslih oseb za 60 % do 90 % zmanjša možnost, da bi zboleli.

»Zdravim ljudem se ni treba cepiti.«
Cepljenje proti gripi se še posebej svetuje otrokom od 6. do 23. meseca starosti, nosečnicam, starejšim od 65 let in ljudem s kroničnimi boleznimi, vendar je priporočljivo tudi za sicer zdrave ljudi, saj tako pred okužbo ne zavarujejo le sebe, svojih družin in sodelavcev temveč tudi tiste, ki so zaradi osnovnih bolezni še posebej ranljivi, ter dojenčke do 6. meseca starosti, ki se še ne morejo cepiti.

»Če se cepim proti gripi, naredim vse, kar je v moji moči, da se zaščitim proti okužbi.«
Poleg cepljenja lahko še marsikaj storimo za zaščito pred gripo, npr. izogibamo se stikom z zbolelimi in si redno umivamo roke. Če smo za gripo že zboleli, ostanemo doma, si skrbno umivamo roke in kašljamo v zgornji del rokava ali v papirnati robček, ki ga takoj po uporabi odvržemo v smeti.

»Gripa je le malce večji prehlad.«
Znaki gripe so sicer deloma podobni znakom prehlada (npr. boleče žrelo, izcedek iz nosu, hripavost, kihanje in kašelj), vendar pa gripa praviloma poteka huje, z visoko vročino in precej več zapleti, zaradi česar je potrebno zdravljenje v bolnišnici, včasih pa povzroči tudi smrt. Po ocenah naj bi v Evropi vsako leto zaradi gripe in njenih zapletov umrlo do 70.000 ljudi.

»Če nimaš znakov gripe, bolezni ne moreš prenašati.«
Nekateri ljudje, po podatkih je takšnih od 20 do 30 odstotkov, so lahko okuženi z virusom gripe in ga – še posebej, če ne pazijo na higieno rok in kašlja – tudi prenašajo, čeprav nimajo znakov bolezni.

»Proti gripi se ni treba cepiti vsako leto.«
Ker se virus gripe iz sezone v sezono nekoliko spreminja, je treba temu prilagajati tudi cepivo, zato se moramo cepiti vsako leto, da bi lahko zagotovili zaščito proti specifičnemu sevu bolezni.

<< Nazaj na Gripa

Čili za delo

S programom Čili za delo želimo osveščati, izobraževati in usposabljati delavce in delodajalce o zdravem delovnem in življenjskem slogu, da bi takšen način življenja in dela začeli postopoma tudi sami razvijati.

Preverite priporočila za
izvajanje promocije zdravja
pri delu v vašem podjetju!

Dogodki