Aktualno

> Domov > Aktualno > Opozorilo k deklaraciji inštituta ICANNA

Novice

< Nazaj na novice

Opozorilo k deklaraciji inštituta ICANNA

Klinični inštitut za medicino dela, prometa in športa (KIMDPŠ) opozarja na zavajajočo vsebino Deklaracije o načelih za regulacijo konoplje v Republiki Sloveniji, ki je objavljena na spletni strani inštituta ICANNA in poleg medicinske rabe konoplje podpira tudi t. i. osebno rabo oz. rabo »za zadevanje«.

Deklaracija navaja enostranske argumente in selektivno izbrane podatke iz sicer znanstveno relevantnih virov, zamegljuje ločnico med medicinsko rabo in rabo za osebne namene (tj. za zadevanje) ter brez vsakršne strokovne podlage vzročno povezuje sedanjo ureditev rabe konoplje s številnimi problemi naše družbe.

KIMDPŠ je na trditve iz deklaracije zbral številne protiargumente, ki kažejo, da konoplja ni (le) potencialno zdravilna rastlina temveč predvsem psihoaktivna droga, ki ima poleg kratkoročnih psihoaktivnih učinkov tudi dolgoročne negativne učinke na kognitivne funkcije, zaradi sproščanja strupenih plinov pri kajenju lahko povzroči različne bolezni dihal, vodi v zasvojenost, njena raba v prometu pa vpliva na povečanje prometnih nezgod. S splošno legalizacijo lahko pričakujemo negativne posledice tudi za delavce, ki bodo manj učinkoviti pri delu in tako tudi manj zaposljivi, predvsem pa bi bila to grožnja za zdravje in blaginjo otrok in mladostnikov, ki bi jih pred novo legalno drogo težko obvarovali, kar kažejo izkušnje pri alkoholu in tobaku. Kljub drugačnim trditvam v deklaraciji in v javnosti na splošno so tudi izkušnje držav, kjer so konopljo legalizirali tudi za osebno rabo, vse prej kot pozitivne.

Več na povezavah:
Pojasnila k deklaraciji inštituta ICANNA
Analiza učinkov legalizacije konoplje v Koloradu

Čili za delo

S programom Čili za delo želimo osveščati, izobraževati in usposabljati delavce in delodajalce o zdravem delovnem in življenjskem slogu, da bi takšen način življenja in dela začeli postopoma tudi sami razvijati.

Preverite priporočila za
izvajanje promocije zdravja
pri delu v vašem podjetju!

Dogodki