Aktualno

> Domov > Aktualno > UV-sevanje in visoke temperature pomenijo tveganje za zdravje delavcev

Novice

< Nazaj na novice

UV-sevanje in visoke temperature pomenijo tveganje za zdravje delavcev

Letošnji svetovni dan varnosti in zdravja pri delu, ki ga obeležujemo 28. aprila, je Mednarodna organizacija dela (angleško International Labour Organization - ILO) posvetila tveganjem pri delu zaradi podnebnih sprememb, kamor sodijo tudi vročinski valovi in UV-sevanje.

Posledice dela na soncu so akutne in kronične spremembe na koži, očeh in imunskem sistemu. Delavci, ki so pogosto izpostavljeni sončnim UV-žarkom imajo večje tveganje za nastanek resnih posledic, kot so opekline z oteklinami in mehurji, kožne rakave bolezni, začasno onemogočen vid, siva mrena ali okvara očesne mrežnice. Prav tako tudi delo pri visokih temperaturah prinaša tveganje za zdravje in varnost delavcev. Pri temperaturah nad 26 ºC pri delavcih že lahko beležimo pomemben padec koncentracije, pogostejše so napake, višja pa je tudi raven utrujenosti in izčrpanosti. To povečuje možnosti za večje število nezgod, zaradi dehidracije in pregrevanja telesa pa lahko pričakujemo tudi resne zdravstvene zaplete. Lahko se zmanjša delovna storilnost in poveča verjetnost bolniškega staleža, kar povzroča finančne stroške in težave z organizacijo delovnega procesa v podjetju oz. organizaciji. Skrb za zdravje in varnost zaposlenih na delovnih mestih na prostem je dolgoročna naložba – naložba, ki se pozna tudi na učinkovitosti in finančnih rezultatih podjetja.

Delodajalci, bodite zaščitni faktor delavcev na soncu, delavci pa poskrbite, da boste zaščito tudi uporabljali. Preverite, kako se lahko zaščitimo.

Čili za delo

S programom Čili za delo želimo osveščati, izobraževati in usposabljati delavce in delodajalce o zdravem delovnem in življenjskem slogu, da bi takšen način življenja in dela začeli postopoma tudi sami razvijati.

Preverite priporočila za
izvajanje promocije zdravja
pri delu v vašem podjetju!

Dogodki