Publikacije

> Domov > Publikacije

Publikacije

Brošura "Delo Uglašeno z življenjem"
Projekt promocije duševnega zdravja pri delu MentHealthWork

Delo na prostem v poletnih mesecih predstavlja tveganje za zdravje delavcev tako zaradi UV-sevanja kot tudi visokih temperatur. V okviru kampanje Varno delo na soncu smo sredi junija 2018 na gradbišču na Grablovičevi ulici v Ljubljani predstavili ukrepe za učinkovito zaščito delavcev, ki so izpostavljeni škodljivim sončnim žarkom in vročini.

Med najbolj učinkovitimi ukrepi so prilagoditve delovnega okolja in opreme z namestitvijo premičnih oziroma fiksnih senčnikov ali zastorov ter ureditev kotičkov z naravno ali umestno senco, kjer imajo delavci pogostejše krajše odmore in tudi daljši odmor za malico. V teh senčnih »oazah« je treba zagotoviti, da so vselej na voljo osvežilne brezalkoholne pijače, najbolje sveža voda. Še pomembnejši so organizacijski ukrepi, predvsem prilagoditve delovnega časa, katerih cilj je skrajšanje čas izpostavljenosti soncu med 10. in 16. uro. Sem sodijo zgodnejši začetek dela, deljen delavnik, opravljanje težjih del zgodaj zjutraj, kombinacija dela na prostem in v zaprtih prostorih oziroma v senci, kjer je to mogoče.

Kljub organizacijskim ukrepom in prilagoditvam delovnega okolja pa je potrebna tudi ustrezna zaščitna obleka, ki vključuje majice ali srajce z dolgimi rokavi in dolge hlače. Oblačila morajo biti ohlapna in lahka, da omogočajo zračenje telesa, vendar hkrati dovolj gosto tkana, da ne prepuščajo UV-sevanja. Z izobraževanjem, nadzorom in opozarjanjem pa je treba zagotavljati, da bodo delavci ta priporočila upoštevali in ne bodo delali brez majice, s kratkimi rokavi ali v kratkih hlačah. Med osebno varovalno opremo pri delu na soncu sodijo tudi pokrivala, ki naj zagotavljajo čim boljšo zaščito glave in hkrati omogočajo tudi zaščito nosu, uhljev, vratu, zatilja in ramen. UV-sevanje povzroča tudi okvare oči, zato se delavcem na prostem priporoča uporaba sončnih očal z zaščito pred sevanjem UVA in UVB, ki se morajo tesno prilegati in biti oblikovana, preprečijo sevanje v oči tudi od strani. Dele telesa, ki jih z osebno varovalno opremo ni mogoče varovati pred sončnimi žarki, predvsem obraz, bi morali zaščititi s kremo z zaščitnim faktorjem najmanj 30, vendar je to le dopolnitev vsem preostalim ukrepom.

Dogodki